I think I have thanatophobia

Similar to necrophobia, thanatophobia is the more specific fear of death itself, of being dead or dying. Thanatophobia is derived from Thanatos (θάνατος: “death”), the Greek personification of death. Thanatophobia is not the psychological phenomenon of death anxiety, nor the related but more philosophically-motivated “existential angst”; death anxiety and existential angst are not phobias. People suffering from thanatophobia are so preoccupied with death or dying that it begins to affect their daily lives. They may even develop other disorders as they try to cope with their phobia, such as obsessive–compulsive disorder or hypochondriasis.
Yes, I have a fear of death. Either i am the one who is death or people around me. But i most feared of losing my love one. Even my cats. I think i’m going to do this in malay. I express myself better in my mothers tounge.
Sejak hari khamis aku dikhabarkan dengan berita-berita kematian. Pelajar sekolah aku meninggal khamis lepas, selepas lebih seminggu koma, jumaat pula abang kepada cikgu sekolah aku, hari sabtu bapa kepada bekas pelajar aku dan semalam tanpa diduga sepupu aku meninggal. Ajal maut ditangan tuhan. Hanya Allah sahaja yang tahu bilakah kita akan dipanggil semula.
Pagi semalam sedang aku enak diulit mimpi, mak mengejutkan aku dan bagitau yang sepupu aku Nonoi meninggal sebab kemalangan. Aku agak terkejut cuma tiada perasaan sedih. Kami tidak rapat. Kali terakhir aku jumpa dia sewaktu arwah nenek sakit pada tahun 1999. Tapi semalam sewaktu aku melihat sekujur tubuh tertutup dengan kain batik lepas, rasa sebak dan terkilan singgah di hati. Aku terkilan kerana tidak berpeluang mengenali arwah dengan lebih rapat. Fitrah manusia, yang depan mata tidak dihargai bila tiada baru dikenang. Aku harap dia tenang di sana.

Advertisements

I am a happy teacher

Salam everyone. Beforeni go to sleep today i have decided to write this entry. Sorry i am new here so you fine my words to be akward pardon me.
Last weekend i went to English course organised by Felda. It was held at Pearl International Hotel. Since i am the only one who is not married in English panel therefore it is obligatory for me to go. By the way i am “i don’t know what no’ mean” kind of person right. But it was a great, inspiring and fun course to attend. I made new friends and most importantly it make me realise that i should teach English not only to help my student pass their 1119 paper in SPM but also to help them become bilingual.
Learning English doesn’t mean that you have to read text books all the time. There are many fun ways to learn English. I myself use to learn English through watching english movie, listening to english song and read alot of english magazine. It wasn’t even an educational magazine. Nowadays there are many other reading material that student can read. Blog for example. Therefore i’ve decided starting from today i want to blog in English. So that my students will have another reading material for them.
On another note, i have finished marking my chemistry paper. Alhamdulilah, this year trial exam result is a lot better than the previous years. A lot lot lot better. Chemistry is a difficult subject, so when they able to pass, i already feel very grateful. Out of 30 students only 4 students fail. Eventhough only 1 student got A i still feel very grateful. I have identified my students weakness, they did not manage to answer essay question very well. I will work on that.
So tomorow is my rest day. I have been too tired this week. Its my brother birthday too, if he doesn’t have plan with his friends i want to treat the whole family with something nice and delicious. So thats all for now, i want to continue reading my Fifty Shades now. Night people.

Legoland malaysia- Project X technic test drive

Salam,
Tujuan utama aku tulis entri ini adalah untuk membetulkan kesilapan dalam entri legoland adventure part 2. Aku dah tersalah tulis nama ride. Ride muntah hijau yang aku naik hari tu bukan technic twister. Aku salah tengok peta. Technic twister tu kuar peluh pn tidak ni kan plak muntah hijau. sebenarnya aku tak perasan pun technic twister ni yang mana satu ni project X technic test drive yang sebenarnya

20120912-203439.jpg
Oh ye aku xde skil ambil gambar dari bawah macam ni. Kredit gambar google image.
Ni yang macam aku cakap sebelum ni aku tak suka kelajuan dan ketinggian bercakap tentang kelajuan kete aku kena saman speed trap…..very frustrating tengok dari bawah dah nampak jelas roller coaster ni tinggi.

20120912-203829.jpg
Again i am no one untuk dapat akses ke legoland sewaktu pembinaan. Kredit gambar google image.
Kat sini nampak lebih jelas ketinggiannya. Masa beratur aku cakap ngan nadia. I think i can handle that belok-belok thing yang aku takut part turun menjunam tu. Tapi sebenarnya kat sini pun scary sebab masa nak turn tu aku ada rasa nak tercampak gak heheheheh…… Serius.

20120912-204230.jpg
No…no…ni bukan gambar aku. Tak kan beraninya aku nak lepas tangan macam ni. Kredit google image. Ni part sebelum kami menjunam. Menurut petugas kat situ. Kelajuan kita menjunam adalah berdasarkan kepada berat kami. Lebih berat lebih laju. Kami tanya petugas tu just after we finished our ride. Kalo aku tahu benda ni sebelum ride memang aku tak jadi naik kot.
Before i end this entry ni adalah gambar kami bertiga, gambar ni pekerja dia yang amik sebab kamera yang kat situ tak berfungsi

20120912-204647.jpg

Camne expresi aku…epikkan.

Ps: maafkan aku diatas kegagalan teknik mengedit gambar dan kecuaian memilih gambar yang rubbish.

Money oh money

Salam, 
Stress is something totally unavoidable. Even animal and plant faced stress. They are many kind of trigger to stress. For me i always get so stress when i am thinking about money. One thing that make me wish i am 11 years old forever is not thinking about money. Life was so much easy back then. The only stressful thing for me when i am 11 is homework and why that cute boy always ignored me. 
Since i bought a car i shop less than usual. Even my mak realised this. Well owning a car is a big responsibility, you never know when it will suddenly breakdown. i lost one small mirror before raya at it cost me RM135 to repair it i tried my best to live my life by this mantra ” make more money spend less money” but i still end up pokai now. My tudung business is doing well but when your capital is small never expect to earn big. 
I need to go to Kuala Lumpur this weekend for a courses. Why in the world the courses is held this month when everyone is kais pagi makan pagi, kais petang makan petang? Anyway who am i to object anything. 
I really hope miracle happen before this weekend. 

Hari-hari seorang pendidik.

Salam, hari ni hari ahad but i’m stuck at home working. Yes, i am working away from school. I got million in my to do list but i’m unable to cross any, in fact the list get longer day by day. I am a person who unable to say no to work infact i’m unable to say no to anything.
Whenever i am assigned for work i love to take it as a challenge. That is how i challenge myself, i don’t go deep sea diving or bungee jump to challenge myself. Unfortunately sometime i bite more than i can chew and now i am choking to death. I promise my mom i put this ipad away. But here i am writing this entry. I got to signing of i have thing i need to cross from my to do list.

LEGOLAND adventure part 2

Salam, sebenarnya post ni nak buat malam tadi. Tp bila dah taip banyak2 tertekan ‘cancel’ pula. Jadi pagi ni sy nak sambung pengalaman sy di Legoland. Sy dan adik2 pegi Legoland hari ahad yang lepas, 2 september 2012. Adik saya nadia dan nabila dah tersesat kat legoland ni hari sabtu sebelum tu. Tapi masa tu cuma boleh tengok-tengok je tak boleh main apa2 pun. Awal2 nadia dah bagitau yang legoland ni sangat le jauh beza dengan uss. Sebabnya dia kata kalau kat uss masuk je terus rasa kagum dan teruja, tapi kat legoland tu dia tak rasa apa2 pun. Saya masih positif, sebab dia baru masuk pintu depan belum lagi jelajah betul2 dalam legoland tu. Tp org kata ‘first impression count’ kan.
Kami sampai kat legoland dalam jam 10 pagi. Masa kami sampai tu banyak dah kereta parking kat kawasan parking. Kebanyakkan kereta yang parking ni kereta2 dari luar negeri Johor. Daripada parking ambil masa lebih kurang 3 minit jalan kaki untuk sampai ke pintu masuk. Bila dah sampai sini sesi fotografi pun bermula la.

20120907-080920.jpg

Orang ramai pun dah mula beratur untuk masuk ke sini. Ramai juga yang datang untuk redeem annual pass masing2. Ramai juga yang nak masuk guna annual pass ni tapi tak boleh sebab hari ni yang dapat masuk hanya untuk orang2 yang dapat tiket free termasuk la kami semua.

20120907-081137.jpg

20120907-081223.jpg

Mungkin disebabkan tempat tu terlalu baru atau mungkin juga disebabkan termakan ngan kata2 nadia, sy mmg rasa macam “eh! Ni je ke?” tapi lama2 ok je. Kat dalam ni banyak binaan2 lego yang menarik. Sebabnya sy kalau pasang lego akan jadi bangunan yang tegak je. Tapi kat sini lego diubahsuai jadi orang, jadi bot, seringala, dinosor, naga dan macam2 lagi.

I got class now. More update on the adventure coming soon.

So my adventure continue.

Kami mulakan pengembaraan kami ni secara melawan jam. Disebabkan pengalaman di uss yang sangat awesome, kami dapati permainan kat sini pada mulanya tidak se”awesome” permainan di uss. Mungkin target legoland ni lebih kepada kanak2 jadi permainan dia agak kurang menyebabkan pengepaman adrenaline.

Kami bermula di lego city. Dari 10 attraction kat sini kami cuma cuba 2 je. Legoland express dan lego rescue academy. Permainan yang lain sesuai untuk budak-budak je. Kami yang bersaiz berganda2 dari budak2 ni agak terpinga2 gak sebab xde apa yang sesuai untuk kami. Jadi mula2 kami cuba legoland express dulu. Naik keretapi keliling legocity dengan miniland. Ok la keretapi slow je bukan bullet train pun. Then kami dumfounded tak tau nak cuba apa plak, then nampak la lego rescue academy. Beratur pn x panjang, nampak macam lame je tapi sebab xde game lain menarik yang boleh dicuba kami pn masuk je la. Senang je game ni. Kami naik atas truck bomba then kena pam nak bagi truck tu jalan ke depan pas tu pancut air utk padamkan ‘api’ then naik truck and pam truck tu untuk sampai semula kat tempat permulaan. Game ni kena main ngan partner so aku ngan nadia jadi partner. Punya la semangat kami mengempam truck kami. Penat tapi seronok. Masa ni adrenaline dah start pumping.

Then kami teruskan adventure kami ke land of adventure. Kat sini pun kami cuba satu attraction je. Lost kingdom adventure. Naik keretapi lagi. Kami diberi pistol untuk tembak lampu. Remind me of ride kat area madagascar dalam uss. Biasa je pun. Sekejap je kat sini sebab ada satu attraction yang nampak best tapi tutup.

Pastu kami jalan lagi kat imagination. Kat sini kami berhenti makan kat pizza mania. They serve italian food such as pizza of course and ada gak pasta. We choose to eat pizza, kami ambil 2 keping pizza. Masa bayar aku dah agak harga mesti lebih rm50, tapi rupanya semua harga makanan ada diskaun 50%. rasanya ok le gak. Murah plak tu. Lama kami dok kat dalam pizza mania ni cam nama game plak sebabnya cuaca panas sangat2. Pas makan kami pergi ke lego studio. Ada movie 4d, lama gak kena tunggu kat sini. Lebih daripada 30 minit. Tp yang ni bagi sy antara yang best la, tapi mcm biasa kami mesti nak bandingkan dengan uss, kat uss ada shrek 4d, kat cni ada cerita a clutch powers 4d adventure. Part 3d mmg cantik, cuma part 4d tu kurang skit. Air turun dari atas jadi agak lambat sampai kat penonton kat bawah. Then banyak effect angin je, yang paling kureng bangku tak gerak. Tapi part yang ada ‘salji’ tu saya suka.

After that kami g solat, ruang solat sangat spacious, alhamdulilah. Adik aku kata masa kat uss surau dia kecik sangat. Cuma sbb baru bukak, xde telekung dalam tu. Nasib baik aku dah siap2 pack telekung dalam handbag.

Later we tried kid power tower….aku baru tau nama dia ni….untuk kid ke? ermmm…… Tapi orang dewasa boleh gak cuba. Ok gak ni. Tapi sy takut tinggi. Naik tinggi skit saya dah stop.
Then we went to lego kingdom. Kat cni ada 2 rollercoaster. The dragon dan dragon apperentice. Thank god the drogon tutup sebab ada orang tercampak sebelum tu…..tak la, tak tau kenapa tutup. So kami pun naik dragon apprentice. Kecik je rollercoaster ni. Tak takut mana pun….. Then kami sambung makan kat knight’s feast. Part makan ni legoland menang la sebab masa kat uss tak semua kedai halal. Kat sini of cause le semuanya halal kan.

Selepas mengisi perut kami pegi plak ke lego technic. Kat sini ada technic twister. Ada 2 bnda saya tak suka dalam dunia. Speed and height. Technic twister is the combination of both. Tapi dah sampai kalo tak cuba rugi. So sy cekalkan hati dan cuba juga. Hasilnya, ermmm…. Tak rasa apa2 pn sebab saya tutup mata sepanjang masa. Takut wei. Tapi i don’t mind utk cuba lagi. Pasni masing2 dah penat dan panas. Jadi pas solat asar pegi la msuk kedai cenderamata jap. Semuanya mahal tapi ada diskaun 10% saya beli keychain harry potter, cawan comel dan buku catatan. Later kami pergi jalan2 kat miniland. Sy kagum sangat dengan ketelitian pembina miniland ni. Sangat teliti.

Akhirnya dalam jam 6.45 petang baru la tamat pengembaraan kami kat sini.

Overall saya bagi 6 per 10. Uss 9 per 10. Tips kalo datang cni adalah
– pakai baju, seluar dan tudung paling selesa. Tak payah nak pakai pashmina sangat. Menyesal nanti.
– pakai sunscreen, bawa sunglasess dan juga topi kalo tidak akan menyesal juga.

20120907-134509.jpg

20120907-134606.jpg

20120907-134706.jpg

20120907-134737.jpg